Учители

Половината учители не искат да се квалифицират допълнително!

Малко повече от половината учители у нас са подали заявления, че искат да се квалифицират допълнително, като посетят курсове по чужди езици, информационни технологии и по отделните предмети, информира всекидневникът „Труд“.

От общо 45 923 педагози, тези които искат да се обучат допълнително са 23 212. Срокът за подаване на заявленията е бил 10 май.

Според изданието, от МОМН са изпратили гневно писмо до директорите на училищата и детските градини, в което им напомнят, че трябва да изоратят подопечните си на допълнителна квалификация.

Квалификацията е една от най-важните програми на просветното ведомство, но все се проваля през последните години. Сега за нея са осигурени 75 млн. лева европейски средства. Разходите не тежат на бюджета на учебните заведения и няма причина за откази, подчертава в писмото до просветните инспекторати зам.-министъра на просветата Милена Дамянова.

Тя настоява всички пропуснали да се включат в обученията да го направят.

Причината за възникналия проблем се търси в недостатъчната мотивация на учителите. Друга пък е, че те не искат да „жертват“ свободното си време, тъй като част от курсовете са през ваканциите. Учителите имат право на 50 дни отпуск в годината (с 30 повече от по-голямата част от работещите у нас).

Дори и да не ходят по време на отпуските си на курс, могат да го правят по време на учебната година, тъй като вече работи системата за заместващите учители, казаха от министерството, цитирани от изданието.

С влизането на новия закон за училищата квалификацията става задължителна. Всеки учител трябва да посети минимум 48 часа за опресняване на уменията или за придобиване на нови на всеки 4 г. Това е и срокът, за който педагозите ще подлежат на атестация. Тези с отрицателна оценка ще напускат системата.