Ученици

Половината ни осмокласници учат за Възраждането, без да знаят за Средновековието

Вече четири месеца половината осмокласници в страната, тези от професионалните гимназии, изучават Възраждането, без да са учили предишния десетвековен исторически период – Средновековието. Причината за това недомислие е в прибързаното влизане в сила на новия Закон за училищното образование. Догодина същото ще се случи и с останалите осмокласници, които сега учат езици и нямат история в програмата.

Министреството беше дало възможност тази епоха да се изучи като се вземат две години в една или с допълнителни часове. Учителят по история Стефка Атанасова разказва, че за първи път випуск има толкова ниски резултати на входното ниво. Учителката разказва, че за да предаде урок за Възраждането използва половината час, за да обясни какво всъщност се е случвало през Средновековието.

„Директно от старата история, така се получава на практика, отиваме в новото време и те започват да задават въпроси за Средновековието. Когато питам изучавали ли сте Средновековна византийска история, Средновековна Българска история, взаимоотношенията между България и Византия и увисват във въздуха моите въпроси“, разказва учителката пред БНТ.

И ако можем да простим на учениците незнанието на фактите за Франкската империя, Византия, Кръстоносните походи, Османската империя, то как да простим на чиновниците, сътворили грешката с програмите, незнанието на цялата българска Средновековна история, на нашите прославени ханове и царе, на средновековна ни култура. 

Източник: news.bnt.bg