Ученици

Полицаи биха ученици!

Ученически протест в испанския град Валенсия бе оплискан с кръв, след като местната полиция започна да бие жестоко демонстрантите, информира „Ел Паис“.

Арестувани са 25 младежи, от тях 13 непълнолетни. Ужасяващи телевизионни кадри показаха окървавени лица на протестиращи. Видя се побой над млади жени.

Кървавата разправа бе неприятната кулминация на протест, продължил няколко дни. Гимназия демонстрира мирно заради съкращенията в бюджета за образование. Протестите са в много училища в иберийската страна. До кръвопролитията се стигна, след като младежите от Валенсия са бликирали важен път.

Директорът на полицията във Валенсия Антонио Морено заяви, че подчинените му са отговорили адекватно на агресията на младежите, организирали демонстрацията си чрез социалните мрежи.

Испания е една от най-засегнатите от кризата страна, в която се отбелязва най-висок процент младежка безработица. Намаляването на средствата за образование е фактор, който може да доведе до още по-сериозни проблеми за младите хора в страната и да намали рязко конкурентноспособността им на трудовия пазар.

снимка: CARLES FRANCESC/El Pais