Мнения

Политик: Законопроектите за образованието не бива да сблъскват лявото и дясното

Законопроектите за образованието на бива да сблъскват лявото и дясното в политическото пространство, а трябва да го извадят от блатото, в което е потънало, заяви лидерът на Градския съвет в София на най-голямата опозиционна партия Калоян Паргов. Той присъства на дебат по темата за образованието, организиран от управляваната от него структура в Левицата.

Законопроектът за училищното и предучилищното образование предизвика сериозен дебат сред представителите на гилдията, които откриха много пропуски в изготвеното предложение, което предстои да бъде гледано на второ четене в Народното събрание.

„В тази дискусия за образованието възникват няколко въпроса – за системата на делегираните бюджети, за занималните, както и за финансирането на частните училища с държавни пари, коментира Калоян Паргов.

„Финансирането на частните образователни институции с публични средства се оказа пресечна точка на разделение между двете водещи български политически партии още от първия мандат на правителството на Бойко Борисов.

„Тук дебатът не е частно срещу обществено, леви срещу десни, комунисти срещу антикомунисти, както някои ще го нарекат. Дискусията е насочена към дисбалансите в системата. В София има 178 общински училища, като половината от тях са с намелен брой ученици. В тях има свободни помещения, а понякога дори и цели етажи. В такива случаи Столичната община ги отдава на части образователни институции“.

Големият въпрос е какво ще се случи, ако законът бъде приет? Дали това няма да създаде конфликт на интереси между частните и държавните училища и дали няма да влоши качеството на държавното образование. В същото време качеството се измерва със самия образователен процес, но в двете институции моделът на образование е различен. Ако частните училища бъдат финансирани с държавни пари, частните ВУЗ-ове могат да поискат същото. Освен това поддържането на качество ще бъде трудно, от гледна точка на това, че клиентът винаги има право“, смята още Паргов.

Източник: Поглед