Мнения

Полезни образователни ресурси от Мрежата

Информационните и комуникационните технологии са най-бързо развиващият се сектор на пазара, което си личи от факта, че той е най-слабо засегнат от икономическата криза, макар и в него положението да не е леко. За съжаление, тези в сферата на образованието и обучението не са толкова развити, колкото ни се иска. Повечето такива продукти са създадени от ученици и студенти, които са се нуждаели от тях по време на обучението си. Предимството на това е, че възможностите на софтуера пряко отговарят на нуждите на потребителите. Недостатъците – обикновено със завършването на училището или университета, поддръжката на съответния продукт на практика спира. Не се извършват подобрения в интерфейса и възможностите, а промяната в учебните програми не се отразява в софтуера и той става неактуален. След справка из най-разнообразни източници в Интернет се оказва, че има стотици малки тясно специализирани приложения в помощ на учениците. За нещастие сайтовете на голяма част от тях са с изтекъл хостинг или не се поддържат. В тази статия ще засегнем тези приложения, които все още са актуални и се радват на голяма популярност и ще ви посочим полезни Интернет ресурси с актуална информация за подобни проекти. Няма да пропуснем и информация със сайтове за най-малките. Започваме с доказалите се приложения, които се радват на широка популярност.
 
Виртуална Химична Лаборатория
Име: Виртуална Химична Лаборатория 2.0
Безплатна
Разработка: Боян Михайлов & Цветан Илиев
Инсталационен файл: 12 MB
Вече неколкократно намирал място на страниците на списанието, това (според нас) е един от най-добрите безплатни български образователни продукти. Независимо дали сте ученик или не, можете да прекарате часове в смесване на различни вещества, за да видите какъв резултат ще се получи. Изградена основно в помощ на учениците от 7-ми клас, програмата съдържа база от данни с инструменти, вещества, съдове, възможни реакции. Графичният интерфейс е доста добър и ясно илюстрира това, което би се случило в реална лаборатория. В случай, че не сте на „ти“ с химията, помощникът на български език ще ви насочва и ще припомня забравеното. В допълнение ще разполагате и с полезни нещица като таблици и конвертор на мерни единици. Имайки предвид недостига на средства в някои училища и недостатъчната база с реактиви в кабинетите по химия, програмата би могла да бъде полезна и в час при наличието на проектор. При всички положения тя е прекрасно увлекателно допълнение към уроците по химия, което всеки може да изпробва вкъщи. Програмата се радва на многобройни успехи и добър прием както от учителите, така и от учениците. Интернет ресурси Добре познати или не, следващите сайтове са едно добро начало в дебрите на онлайн образователните материали. Такива има доста, във всички области, но хаотично пръснати из Интернет пространството. Тук сме се опитали да съберем тези от тях, които са най-полезни за учениците, а и за родителите им. Започваме с преглед на общите ресурси, които не са свързани с определена област, а след това ще преминем тематично към най-популярните и търсени предмети. По пътя няма да пропуснем и малчуганите, като ще предложим някои не чак толкова популярни, но сравнително добри сайтове за деца.

Общи ресурси
Национален образователен портал
Сайт:http://start.e-edu.bg/
Създаден е от Министерството на Образованието и Науката и съдържа учебни материали и ресурси за учениците от горния курс (9 – 12 клас). За съжаление ресурсите не са толкова много, колкото ни се иска, но със сигурност ще успеете да намерите полезна информация, която да ви помогне в ученето.
 
 
За най-малките
За децата 1-4 клас

 

Сайт с игри, картинки, блокче за оцветяване за най-малките. Помага усвояването на материала, изучаван в училище. Съдържа и каталог на други български сайтове за деца.
 
Английски език за деца
Чудесен сайт за учене на английски език от деца. Включва тематични раздели с думи, произношение и изображения. Има и търсене по начална буква на думата. Недостатък е, че категориите са на английски и може да има нужда от помощ от родител за превеждането им.
 
Литература
Безплатни теми по литература
Сайт: http://bgtemi
В помощ на учениците от всички възрасти – богата колекция от развити теми по литературни произведения на български и чужди автори.
 
Свитъци
Създаден в помощ на кандидат-гимназистите и кандидат-студентите. Съдържа тестове по Български език и литература, конкурсни творби, стихове. Част от ресурсите изискват безплатна регистрация.
 
Словото
Добре познатата на много хора онлайн библиотека. Съдържа богат набор от литературни произведения. Обхванати са както класиците, така и съвременните автори. Част от произведенията са достъпни на чужди езици.
 
 
Химия
Светът на органичната химия
Сайт, съдържащ полезна и любопитна информация за органичните съединения, структурата им и практическото им приложение. Допълва изучавания в часовете по химия материал. Предлага периодична таблица и тест за проверка на знанията.
 
Химия в мрежата
Сайт, насочен към любителите на химията. Съдържа новини от света на химията и връзки към много други такива сайтове, бази данни, химични списания и др. Има и онлайн химическа библиотека, която съдържа десетки учебници по химия под формата на електронни книги.
 
Биология
Кратък курс по биология
Името на сайта е малко подвеждащо. Курсът изобщо не е толкова кратък и е предназначен за първокурсниците от специалност Медицина. Систематично и последователно са разгледани са всички раздели от изучавания материал.
 
Синя планета
Български сайт, който цели да насочи интереса на младите хора към проблемите на екологията и естествените науки. Съдържа множество от статии с най-разнообразна тематика (разделени по категории) и галерия със снимки, свързани с природните науки.
 
Информатика
ИнфоМан
Не можем да не споменем този сайт, тъй като той е основна отправна точка за за всички, занимаващи се с информатика. В него се качват задачи и решения от множество национални и международни състезания по Информатика. Полезна е и информацията за минали и предстоящи събития. Състезателите биха могри да намерят и интересни статии, свързани с програмиране.
 
Електронен сборник Pascal/C++
Сборник с множество задачи по информатика, някои от тях съпътствани и с решения на Pascal/C++. Мотивацията за избор на двата езика е, че те се изучават в повечето училища. Освен задачите се предлага справочник за функциите в двата езика и речник на някои често срещани термини. Има и интересни упражнения за подреждане на разбъркан код докато се получи работеща програма.
 
Въведение в програмирането
Сайт на безплатна книга за увод в програмирането. Създадена от колектив разработчици, съдържа модерен увод в основите на програмирането. Макар и избраният език да е Java, книгата не е тясно обвързана с него и е изключително добро помагало за всеки начинаещ софтуерен разработчик. Тази книга е по-добра от множество чуждоезични материали, а фактът, че се разпространява безплатно онлайн, е още един плюс.
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg  и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/