Мнения

Позиция: Студентите са паразити!

Твърде крайно се изказа за студентите в Чехия президентът на страната Вацлав Клаус. Според него по сегашната система на висшето образование, която осигурява безплатно обучение, те са „паразитите на обществото“.

Основното и средното образование са в категорията на общественото благо и затова е логично да се финансират от държавата. Висшето обаче е нещо, чрез което всеки от нас увеличава своя човешки капитал и способността си за реализация в обществото. Това е инвестиция в самия себе си и затова всеки поотделно трябва да финансира това. В противен случай студентите стават паразити на обществото„, смята Клаус.

Президентът се обяви за въвеждане на такса за обучението. Клаус уточнява, че не е против държавното подпомагане посредством символични стипендии, както и това че застава зад кредитирането за обучение.

В момента висшето образование в Чехия е безплатно не само за чехите, но и за чужденците, които знаят чешки достатъчно добре, за да се обучават на този език, пише Index.hr, цитиран от dnes.bg.