Ученици

“Под игото” е най-четената българска книга от учениците в Пловдив

Романът “Под игото” на Иван Вазов е най-четената българска книга от учениците в Пловдив и заема първо място в класацията “10-те най-четени български книги”.

Това съобщиха от пресцентъра на община Пловдив, съорганизатор на инициативата. За романа са гласували 849 ученици от 5 до 12 клас от общо 4697 деца и младежи, представители на 34 училища и 10 читалища. Гласуването се проведе от 20 септември до 25 октомври в няколко местни читалища и библиотеки.

При най-малките – от 1 до 4 клас, “Българските народни приказки” заемат първото място пред “Патиланци” на Ран Босилек и “Мили бате!…Писма на един Дакел” на Станка Пенчева. В десетката са и “Ян Бибиян” на Елин Пелин, “Пет приказки” на Валери Петров, “Ние врабчетата” на Йордан Радичков, “Тошко Африкански” на Ангел Каралийчев.

Във втора възрастова група, след “Под игото”, учениците от 5 до 7 клас са посочили отново “Ян Бибиян” на Елин Пелин. В класацията влизат и “Бай Ганьо” и “До Чикаго и назад” на Алеко Константинов, “Немили-недраги”, Иван Вазов.

При най-големите, от 8 до 12 клас, второто място е отредено за “Бай Ганьо”, следват “Немили-недраги”, “Тютюн” на Димитър Димов, “Стихотворения” на Христо Ботев, “До Чикаго и назад”, “Железният светилник” на Димитър Талев, “Крадецът на праскови” на Емилиян Станев.
При официалното обявяване на резултатите в НБ “Иван Вазов”, ученици от няколко пловдивски училища получиха и награди за най-добър коментар на книга.

Източник: novini.bg