Ученици

„Под игото“ е най-четената българска книга от учениците в Пловдив

Романът „Под игото“ на Иван Вазов е най-четената българска книга от учениците в Пловдив и заема първо място в класацията „10-те най-четени български книги“.

Това съобщиха от пресцентъра на община Пловдив, съорганизатор на инициативата. За романа са гласували 849 ученици от 5 до 12 клас от общо 4697 деца и младежи, представители на 34 училища и 10 читалища. Гласуването се проведе от 20 септември до 25 октомври в няколко местни читалища и библиотеки.

При най-малките – от 1 до 4 клас, „Българските народни приказки“ заемат първото място пред „Патиланци“ на Ран Босилек и „Мили бате!…Писма на един Дакел“ на Станка Пенчева. В десетката са и „Ян Бибиян“ на Елин Пелин, „Пет приказки“ на Валери Петров, „Ние врабчетата“ на Йордан Радичков, „Тошко Африкански“ на Ангел Каралийчев.

Във втора възрастова група, след „Под игото“, учениците от 5 до 7 клас са посочили отново „Ян Бибиян“ на Елин Пелин. В класацията влизат и „Бай Ганьо“ и „До Чикаго и назад“ на Алеко Константинов, „Немили-недраги“, Иван Вазов.

При най-големите, от 8 до 12 клас, второто място е отредено за „Бай Ганьо“, следват „Немили-недраги“, „Тютюн“ на Димитър Димов, „Стихотворения“ на Христо Ботев, „До Чикаго и назад“, „Железният светилник“ на Димитър Талев, „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев.
При официалното обявяване на резултатите в НБ „Иван Вазов“, ученици от няколко пловдивски училища получиха и награди за най-добър коментар на книга.

Източник: novini.bg