Мнения

Подписахме с Индия Програма за сътрудничество в науката и технологиите

Във вторник, 29 ноември 2011 г., в рамките на посещението на българската парламентарна делегация в Индия, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и Виласрао Дешмукх, министър  на науката и технологиите на Индия, подписаха Програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите между двете страни за периода 2011 – 2013 г.

Документът разширява досегашното сътрудничество с нови сфери като хранителните технологии, традиционната медицина и биотехнологиите.

Министър Дешмукх посочи областите, в които страната му е постигнала значими успехи през последните години и заяви, че приоритет за индийското правителство са засилените инвестиции в образованието и науката. Десетилетието 2010-2020 г. е обявено за декада на иновациите. Той изтъкна, че сътрудничеството в областта на науката между неговата родина и България е със сериозен потенциал.

Договорената Програма съвпада с годината, в която България е приела Стратегия за научни изследвания, уточни министър Сергей Игнатов. Документът отговаря на визията на българското правителство за утвърждаване на науката и научните изследвания като държавен приоритет и за стимулиране на развитието на съвместни научни програми с други държави. Според министър Игнатов новата 3-годишна програма е благодатен шанс за млади учени, които чрез нея могат да бъдат по-мобилни, могат по-ефективно да обменят научна информация и да се включват в съвместни изследователски проекти.

Ръководителят на българската делегация г-жа Цецка Цачева заяви, че подписаната Програма е нова крачка в задълбочаването на научното сътрудничество и изследователската дейност между България и Индия. Този документ, според нея, е предпоставка за нови съвместни проекти и постижения в тази сфера.

Чрез Програмата са регламентирани формите на осъществяване на сътрудничеството в областта на науката, технологиите и иновациите: взаимно отваряне на научни програми, съвместна разработка на проекти в научни области от взаимен интерес, съвместно използване на научни и изследователски комплекси, включително достъп до уникална научна апаратура. Насърчава се обменът на учени и специалисти, научна и технологическа информация и документация, организирането и участието в съвместни научни конференции, симпозиуми, семинари, срещи и други изяви.

Източник: Пресцентър на МОМН

Още по темата