Училища

“Подкрепете ни“, призоваха с концерт в един и същи ден училищата по изкуства

Концерти по едно и също време на 17 март изнесоха всички профилирани училища от цяла България, изучаващи музика, изобразително изкуство и хореография. Целта на инициативата бе да се покаже на законотворците, че този вид училища се развиват и имат своето място в образователната система на страната.

„Това са училища с традиции, доказали, че са добра форма за откриване и развиване дарбите на децата, за обучение и възпитание чрез различни форми на изкуство. Става дума за таланта на нашите деца и за  българския фолклор, който съхраняваме и популяризираме у нас и в чужбина чрез народна музика и танци“, каза за „Уча в Пловдив“ зам.-председателят на Сдружението на средните училища с профилирано и разширено обучение по музика Саша Щерева, която е и директор на пловдивското СОУ „Любен Каравелов“.

В концерта на талантите от „Любен Каравелов“  взеха участие всички фолклорни формации – инструментални, хорови, танцови, ансамбли и индивидуални изпълнители.

Щерева уточни, че всички профилирани училища по изкуства са носители на куп национални и международни награди за творчески постижения.

„Това, което правим за опазване на българския фолклор,  трябва да бъде сред приоритетите на държавата  за съхраняване на националната ни идентичност. Образователната реформа трябва да запази тези добри традиции и качеството на  профилираната подготовка в тези училища“, се казва в обръщението на училищата от страната към просветните експерти и комисията по образование в НС, които творят новия закон за училищното образование.