Ученици

Подготовката за втора матура излиза между 200 и 600 лв.

Курсовете за подготовка за втория зрелостен изпит излизат между 200 и 600 лв. Цената варира в зависимост от предмета и продължителността на курса. И докато желаещите да се подготвят за матурата по БЕЛ с помощта на допълнителни курсове расте, то за останалите предмети интересът е малък. Най-много желаещи има за подготовка по английски език. На следващо място се нареждат заниманията, подготвящи зрелостниците за изпитите по география, биология и химия.

Онлайн курсовете за подготовка за матурата по български език и литература пък са истински хит сред гимназистите. Все повече зрелостници решават да заменят груповите занимания над учебниците с виртуални уроци.

„Предимството на онлайн обучението е, че децата сами решават кога и по колко пъти ще гледат даден урок. Освен това цената на този вид подготовка е в пъти по-ниска. Затова с всяка изминала година интересът към услугата се увеличава”, обясниха от един от столичните образователни центрове, които предлагат онлайн подготовка.

Виртуалният курс съдържа над 20 видеоурока с продължителност 60 минути, разделени в три категории, отнасящите до отделните модули на матурата.

Първите уроци са от раздел „Езикова част”, където се обобщават правилата на пунктуацията, правописа, граматиката и лексиката. След всеки урок за езикови правила и норми следва тест, в който ученикът да провери наученото. След като отговори на всички въпроси, зрелостникът получава достъп до ново видео с верните отговори и анализ на възможните грешки. Вторият тип лекции са в раздел „Литературна част”, където учениците ще се запознаят с творчеството на включените в конспекта автори. След всяка теоретична лекция по литература гимназистът получават достъп до нов видеоклип с анализ от специалист.

„Интерпретативно съчинение” е в третият раздел видеоуроци. Всеки записал се на онлайн курса ще получи и по 7 теми за есе или интерпретативно съчинение, подобно на 41-ви въпрос от матурата. След като изпратят готовите си домашни, зрелостниците трябва да посочат удобно за тях време, в което да реализират виртуална среща с учител, с когото да обсъдят написаното. Този вид виртуална подготовка, съдържаща видео и онлайн срещи с учители,струва между 200 и 300 лв. и може да се използва на смартфон, таблет или компютър. Могат да се намерят и много по-евтини онлайн курсове – между 80 и 100 лв. В тях учениците получават теоретични лекции, тестове заедно с ключ с отговори и насоки как се пише интерпретативно съчинение.

Традиционните курсове за подготовка за държавния зрелостен изпит по български език и литература варират между 420 и 980 лв. Най-скъпи са заниманията с над 140-часова подготовка, които обикновено започват в края на първия учебен срок. Най-евтините курсове са двойно по-кратки, съответно учебният материал се преподава по-бързо. Десетки школи предлагат експресни курсове за подготовка, които стартират тази и следващата седмица. Цените им варират между 500 и 600 лв., като занятията се провеждат през уикенда.

Част от школите пък предлагат подготовка само по последния 41-ви въпрос от матурата. Срещу 150 – 180 лв. учениците могат да овладеят тънкостите при писане на интерпретативно съчинение, с което да си гарантират по-високи резултати на зрелостния изпит. Последният модул носи 30 от общо 100 точки на матурата. Тази година матурата по БЕЛ ще бъде на 21 май, а вторият задължителен изпит по предмет по желание ще бъде на 23 май.

Източник: monitor.bg