Ученици

Повреден автобус остави ученици на пътя

За нов инцидент с автобус, превозващ деца, информира в днешния си брой всекидневникът „Телеграф“. Вестникът разказва как преди няколко дни по време екскурзия на ученици от Горна Оряховица старо возило се е запалило.

Ученици от СОУ „Вичо Грънчаров“ празнуват завършването на учебната година с екскурзия. На връщане край Казанлък автобусът прегрява и се нуждае от ремонт. В прохода Шипка пък машината взела да пуши, а водачът обяснил, че няма как да продължат.

Децата продължили с друг автобус и за щастие до инциденти не се е стигнало. Собствениците на фирмата превозвач обаче вероятно ще бъдат дадени на съд от възмутените родители.

Возилото е било на 13 години.

Случката обаче предизвиква много въпроси в сезона на екскурзиите и ученическите лагери. Дали автопарковете на въпросните фирми превозвачи са достатъчно адекватни на изискванията.

Само преди няколко седмици родител сигнализира за пиян водач, малко преди детето му да се качи на автобус, който трябваше да го откара на лагер.

Машините, превозващи децата много рядко са оборудвани според минималните изисквания, твърдят запознати. В повечето случаи липсват елементарни условия за комфортно пътуване на дълги разстояния. Климатиците нерядко са лукс, не е осигурена и възможност за безопасно евакуиране при по-напечена ситуация.

Преди няколко дни бТВ пък разпространи материал, в който се виждат крещящи нарушения при извозването на ученици до училище.

Още по темата