Институции Ученици

Повече средства за дигитализация на образованието

Броят на българските ученици, които преждевременно напускат училище, намалява, показва мониторинг на Европейската комисия.

Увеличават се наскоро дипломираните, които вече работят по специалността си. Министерството на образованието предвижда 70 милиона евро по европейски програми за повече технологии в клас.

Отличник и по технологии, и по задържане на деца в час е малкото Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Сеново. В него преобладават ученици от ромски произход, които учат във виртуални класни стаи.

Лаптопът на учителя е свързан с телефоните и таблетите на децата.

Крумова – програмен директор на център „Амалипе“: „Те си подготвят сега възстановка на Василица, ромската нова година, която сами ще заснемат и пресъздадат в своята виртуална класна стая.“

Два нови дигитализирани кабинета по природни науки бяха открити днес в столичното 134-то училище.Те са по биология и физика и са част от Центъра по пр…

 

 

Други са решили да въведат играта „Майнкрафт“ в класовете. Има я в 10 училища.

Чрез нея малкият Деян успешно се учи да програмира: чрез кодове кара героя си да строи кули.

„Децата, когато обичат да правят нещо, по-добре запомнят“, казва Деян.

„Майнкрафт“ има за математика, химия, биология, а и физика.

Днес чрез телефона си всеки един ученик може да стигне и до слънчевата система в клас.

Така децата се потапят в дебрите на знанието, а любопитството им към физиката расте с всеки урок. В над 200 детски градини пък вече има интегриран софтуер за малчугани между 5 и 7 години.

Христина Дачева – Мрежата на учителите новатори Teacher.bg: „Там прилагат интерактивна дъска плюс утройства таблети, така че всяко дете да има устройство, на което да работи. Едно дете излиза отпред и съответно се обяснява защо точно това е верния отговор.“

Така от рано ще учат букви и цифри. Проучаването на Европейската комисия показва, че у нас 15-годишните със слаби резултати по четене, математика и природни науки са в между 38 и 42%. В Общността дялът им е два пъти по-малък.

Ученици на 15 години със слаби оценки по:

БЪЛГАРИЯЕС
Четене41,5%19,7%
Математика42,1%22,2%
Природни науки37,9%20,6%

105 милиона лева европейски пари ще бъдат отделени за дигитализацията на училищата ни. Освен това правителството ще отпусне още 7 млн. за интернет за…

За да се привлече детското внимание, в следващите 2 години образователното министерство ще вложи 50 милиона евро за дигитализация.

„Ще има обучение за по-дигитални умения, ще има изграждане на облачна среда, да има безплатни електронни учебници, тестове, игри…“, категорична е Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката.От догодина по друг проект за 1 млн. лв. ще изпращат учители по всякакви предмети в ИТ компании за по няколко дни. Още 20 млн. евро ще се заделят за по-специализирани обучения. „В продължение на две години ще бъдат обучавани почти 52 000 педагогически специалисти“, добавя още тя.

Според заместник-министър Деница Сачева почти всеки директор ще има възможност да въведе технологии в клас. Ще му трябва само инициатива, креативни учители и промяна в мисленето на всички по веригата.

Източник: news.bnt.bg