Институции

Повече сигурност за децата с новата версия на Windows Live Family Safety в Windows 7

Новата  версия на Windows Live Family Safety е много по-добре интегрирана с операционната система и предлага  много по-бърз достъп и влизане в сравнение с по-старите версии на Windows Live Family Safety. Опцията за родителски контрол (Windows Parental Control) позволява на родителите да получават информация  за времето, прекарано от децата им в интернет от който и да е компютър с достъп до интернет и снабден с Windows 7. Докладите включват информация за времето, прекарано в уеб пространството, сайтовете, които са посещавани, както и игри и приложения, използвани на компютъра. С новия Windows 7 се появяват нови приложно-програмни интерфейси (APIs), които осигуряват на разработчиците на софтуер по-голям контрол върху интерфейса и конфигурациите. Windows Live Family Safety също се възползва от тях, като сега достъпът е много по-бърз и лесен от контрол панела.

„При разработването на новата версия за родителски контрол наблегнахме на бързината и по-лесния достъп, както до самото приложение така и до информацията,  която родителите получават с  историята на посещенията в интернет. Наясно сме, че е невъзможно за един родител да бъде неотлъчно 24 часа в денонощието до децата си, да ги контролира и следи в интернет пространството и знаем колко по-спокойни и сигурни ще се чувстват те, когато имат възможността за бърз и лесен контрол, дори и от разстояние”, коментира Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България.
Интернет е вече неизменна част както от работата, така и от живота на хората, но не трябва да се подценяват рисковете, които носи и то най-вече за децата. Това е и предназначението на новата версия на Windows Live Family Safety – достъп до интернет с подходяща доза контрол.
„Днешните деца започват да ползват интернет от все по-ранна възраст. Това е колкото положително, толкова и рисковано, ако се случва без подходящ родителски контрол. А проучване на Евробарометър показа, че над 75 процента от родителите в България не ползват програми за родителски контрол, които да им позволят да следят какво правят техните деца в интернет и да могат да ги предпазят от реалните рискове и опасности в Мрежата”, коментира Георги Апостолов от Обществения съвет за безопасен Интернет.

Windows Live Family Safety е разработен в помощ на родителите, чиито основен приоритет е сигурността на техните деца в интернет.
„В многобройните си разговори с родители, които проведохме по време на кампанията „Децата безопасно в интернет”, стартирала по инициатива на Майкрософт, стана ясно, че имат нужда от система за сигурност, която да е и лесна за ползване и е още по-добре, когато това може да се осъществи от разстояние. Надяваме се Windows Live Family Safety да достигне до повече семейства, за да могат родителите и техните деца да се чувстват спокойни и да познават само забавната и полезната страна на Интернет, каза Светла Йовова от детския портал Аз-детето.

Новият Windows 7, който ще се появи на световния пазар през октомври тази година, предлага, освен всичките си новости и екстри, възможност за работа с обновената версия за родителски контрол и безопасност на „сърфиращите” деца в интернет пространството. Досега опцията даваше възможност на родителите да контролират колко,кога и най-вече кои да бъдат сайтовете, които децата могат да посещават, както и наличието на предварително одобрен списък на контактите, с които децата да общуват, използвайки Windows Live Spaces, Hotmail и Messenger. Единствената необходима предпоставка е компютърът да има интернет достъп, а родителят административни права.

 Повече информация за Windows 7: http://windows.microsoft.com/bg-BG/windows7/products/windows-7?os=nonwin7