Институции Учители

Повече пари за учители, но само ако работят в проблемни училища

Предвижда се увеличаване на допълнителното заплащане на учителите, които се включат в програмата за преподаване в проблемни училища.

Това разкри министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на изслушване в парламента.

„Най-важната ни задача е да обезпечим системата с учители за период от 10-15 години. През следващите години много по-малко млади хора ще влязат в системата от тези, които ще излязат от нея“, обясни Вълчев.

Той посочи, че трябва да има добре мотивирани учители и специалисти, които да обезпечат подкрепата дори и в най-малките и отдалечени населени места. „Затова е и програма „Мотивирани учители“. Първият ѝ модул цели да намери учители за най-проблемните училища, където системата най-трудно се справя – такива са най-вече тези в обособените квартали. Предвижда се допълнително заплащане от 300 лв. на учителите, които ще се включат в този модул. Но изследванията показват, че те не са достатъчни и най-вероятно ще се увеличат“, заяви Вълчев и посочи, че се поемат средствата и за наем на жилища на тези учители.

Той уточни, че вторият модул на програма „Мотивирани учители“ предвижда специалисти без педагогическа квалификация с висше образование да навлязат в системата на образованието.

Вълчев обясни, че третият модул по програмата е за обучение на действащи учители по различна от тяхната специалност.

Източник: actualno.com