Мнения

Повече пари за студентски стипендии

С 6 млн. лв ще се увеличат парите за студентски стипендии от догодина. Това е предвидено в проекта за бюджет на образователното министерство. Намалени са обаче средствата за капиталови разходи.

Всеки университет ще решава самостоятелно как ще разпределя парите – дали ще увеличи броя на стипендиите или размера им. В първия случай увеличението може да е от рода на 10-на лв, а във втория може да се стигне и до 20 лв.

Специалисти обаче се обединяват около идеята, че повече пари трябва да отиват към специалностите, които са важни за България, но към тях няма голям интерес. Примерът е с такива като химия и физика. Застъпник на подобна практика е ректорът на СУ проф. Иван Илчев. Той смята, че добрите студенти в тези направления заслужават да получават и доста по-високи стипендии от общоприетите за стандартни у нас.

Министърът на образованието Сергей Игнатов коментира, че преговаря със Симеон Дянков за създаване на специален фонд от 50 млн. лева, с които да се дофинансират европроектите в областта на науката.

Още по темата