Ученици

Повече от 65 000 на зрелостен изпит по БЕЛ

По предварителни планове 65 012 ученици ще се явят на зрелостен изпит по български език и литература на 21 май. 67 976 пък е броят на тези, които са заявили втора задължителна матура.

С около 3 000 са намалели мераклиите да положат матура по география в сравнение с миналата година. Техният брой е 22 722 и все пак предметът е най-предпочитан за втори изпит.

Докато по БЕЛ се очакват по-сложни въпроси, по география се очаква „отпускане на педала“. От конспекта там отпадат пет въпроса по география на света и като цяло ще се изпитва по основните знания, натрупани през годините в клас.

В самия изпит, който е разделен на тестова и „отворена“ част, приоритет от 70 точки ще има първата, докато при изчерпателен отговор по текстовата част ще се дават 30 точки.

Матурата по биология е втората най-желана сред тазгодишните абитуриенти. 12 860 зрелостници ще премерят силите си на нея. Изпитът по английски език е третият най-предпочитан от учениците, като за него подадените заявления са 10 907, пише „Монитор“.

Най-малко мераклии има за предметите като физика, химия, испански и италиански език. Желаещите да се явят на изпити по тези дисциплини са между 100 и 500. За третата матура, която е по желание на ученика, са се записали едва 644 зрелостници.

Тази година за първи път се дава огромен шанс на учениците да влязат във ВУЗ само с оценка от матурата. БЕЛ е входен билет за почти всички университети. Дори в ТУ може да се влезе в определени инженерни специалности.