Повече от 65 000 на зрелостен изпит по БЕЛ

Повече от 65 000 на зрелостен изпит по БЕЛ

По предварителни планове 65 012 ученици ще се явят на зрелостен изпит по български език и литература на 21 май. 67 976 пък е броят на тези, които са заявили втора задължителна матура.

С около 3 000 са намалели мераклиите да положат матура по география в сравнение с миналата година. Техният брой е 22 722 и все пак предметът е най-предпочитан за втори изпит.

Докато по БЕЛ се очакват по-сложни въпроси, по география се очаква “отпускане на педала”. От конспекта там отпадат пет въпроса по география на света и като цяло ще се изпитва по основните знания, натрупани през годините в клас.

В самия изпит, който е разделен на тестова и “отворена” част, приоритет от 70 точки ще има първата, докато при изчерпателен отговор по текстовата част ще се дават 30 точки.

Матурата по биология е втората най-желана сред тазгодишните абитуриенти. 12 860 зрелостници ще премерят силите си на нея. Изпитът по английски език е третият най-предпочитан от учениците, като за него подадените заявления са 10 907, пише “Монитор”.

Най-малко мераклии има за предметите като физика, химия, испански и италиански език. Желаещите да се явят на изпити по тези дисциплини са между 100 и 500. За третата матура, която е по желание на ученика, са се записали едва 644 зрелостници.

Тази година за първи път се дава огромен шанс на учениците да влязат във ВУЗ само с оценка от матурата. БЕЛ е входен билет за почти всички университети. Дори в ТУ може да се влезе в определени инженерни специалности.

Коментари във Facebook