Училища

Повече от 300 на предварителни изпити в ПУ “Паисий Хилендарски“ днес

Днес в ПУ „Паисий Хилендарски“ се провеждат предварителни кандидат-студентски изпити по математика, химия и психология, съобщиха от университета. За тях са се записали съответно 206, 14 и 96 души.

Изпитът по психология се провежда за първи път тази година.

Избралите специалности с английски език и информатика ще се явяват на изпити утре, те са съответно 364 и 80 човека.

За последния ден от предварителната кампания са насрочени предметите „Биология“ – с 95 кандидати, „География“ – с 223, и „Физика“ – с 8, като по последната дисциплина се провежда тест със събеседване, уточниха от ПУ „Паисий Хилендарски“, цитирани от news.bg.

Началото на всички изпити е от 9:00 ч., единствено проверката на говорните и комуникативните способности ще се провежда в петте дни на кампанията, от 14:00 ч. до 17:00 ч.

Държавният прием за новата академична година в ПУ е 4810 места за бакалавърски, магистърски програми след средно образование и магистърски програми по държавна поръчка след „бакалавър“ – 3960 за редовна форма и 850 за задочна. Те важат за деветте факултета на Пловдивския университет, както и за двата филиали – в Смолян и Кърджали, и Техническия колеж в Смолян.

В бакалавърските програми местата са 3410 в редовна форма на обучение и 780 – в задочна. В директните магистърски програми ще бъдат записани 280 човека- 220 ще са редовно обучение, а 60 ще бъдат задочно. В магистратурите след бакалавърска степен акредитираните места са 230 в редовна форма и 10 в задочна, се каза още в информацията на университета.