Институции

Повече от 120 ученици обсъждаха популярността в Интернет

На 29 март експерти по безопасен интернет от Фондация ПИК (Приложни изследвания и комуникации) изнесоха серия открити уроци пред повече от 120 ученика от 5 до 7 клас от СОУ „Христо Ботев“ в град Оряхово. Урочният план, представен по време на часовете, беше „Искам да съм популярен като другите“, разработен в рамките на проекта за национална кампания за противодействие на новите форми на онлайн насилие.

Както предвижда урочният план, в началото на всеки час учениците определиха какво точно значи да си популярен и обсъдиха дали популярността в истинския живот по някакъв начин се различава от популярността в интернет. Според участниците популярните хора обикновено имат някакъв талант (могат да пеят, да пишат, добри са в спорта) и често са много забавни – по тези причини събират и много лайкове в интернет.

Във втората част на занятието класовете бяха разделяни на две групи, всяка от които беше съставена както от момчета, така и от момичета. И двете групи трябваше да начертаят човешки силует и използвайки частите на тялото като отправни точки, до очите на фигурата трябваше да изведат какви снимки качват техните връстници, до пръстите какви публикации и коментари пишат те в интернет, до краката какви сайтове и приложения използват и до сърцето как се чувстват когато извършват всички тези дейности. От едната страна на тялото учениците изписваха всички дейности, след което прехвърлиха от другата нещата, които смятат за опасни. Едната група описваше тези дейности за момичетата в тийнейджърска възраст, а другата – за момчетата.

Основните дейности, характерни за момчетата тийнейджъри, са качването на снимки, на които те показват своите мускули, качването на опасни селфита, честото публикуване на цитати, закачливите и понякога злобни коментари, както и посещаването на социални мрежи, YouTube, Vbox и сайтът за разговори с непознати Omegle. При момичетата като характерни бяха определени селфитата, понякога „кифленски“, снимането на храна, публикуването на дълбокомислени цитати, както и ползването на същите сайтове като момчетата, включително Omegle. Навиците на момчетата на тази възраст, които младите участници определиха за опасни, са селфитата на екстремни места, публикуването на злобни коментари и заплахи. Най-големите опасности за момичетата възникват с публикуването на разголени селфита и снимки, които те започват да качват някъде в 5-6 клас с надеждата, че ще бъдат харесани и ще станат популярни. Учениците споделиха, че опитът да постигне популярност по този начин по-скоро ще се отрази отрицателно на репутацията на младото момиче – голите селфита ще я поставят в опасност от контакт с педофил, с публикуването им тя може да стане обект на подигравки от връстниците си и също така ще злепостави своите родители. По тази причина като най-свързана с темата на урока онлайн опасност бе определено публикуването на разголени снимки онлайн.

В края на часовете, учениците бяха запознати и с кампанията #облечисебе и получиха флаери и плакати, които обещаха да разлепят в училището си. Те се ангажираха и да си направят много навлечени селфита, които очакваме да видим с нетърпение!

Източник: safenet.bg

Урочният план „Искам да съм популярен като другите“ можете да видите тук.

Допълнителните насоки за провеждане на урока можете да видите тук.

Повече за навлечените селфита и кампанията #облечисебе можете да видите тук.