Учители

Повече за “Облачните технологии“

Облачните услуги са бъдещето в областта на високите технологии. Те представляват както софтуерни приложения, предоставяни под формата на уеб услуги, така и до достъп до хардуерните и системни ресурси на дата-центрове, които предлагат тези услуги.

Световният лидер в областта на облачните технологии Майкрософт показа инфографика, която описва в подробности голямото значение на тези услуги в дигиталното ни ежедневие.

Личната информация на потребителя (документи, снимки, мейли) се намира в „облака“ – на различни сървъри, свързани в мрежа. Тя може да бъде запазена строго лична, а може да бъде споделяна с други потребители – индивидуално или обединени в групи. Решението за това е на собственика й.

Какви е различното при облачните услуги?
На първо място това, че потребителят ги достъпва от всяко място в света, стига да има интернет връзка. „Облакът“ е достъпен от настолен или преносим компютър, от таблет или смартфон. Не е нужно инсталиране на допълнителни приложения, закупуване на хардуер или поддръжка на софтуер.

Какви са ползите от тях?
Те пестят пари на тези, които ги ползват. Изчисленията са, че спестените средства са до 80% от сумите, които биха се платили без използването им. През 2014 г. пазарът на облачни услуги ще бъде на стойност повече от € 106 млрд. Само за сравнение – преди пет години е бил около € 42 млрд.

През следващите пет години услугите ще генерират добавена стойност за световната икономика в размер на € 763 млрд.

Инфографиката можете да видите тук

Повече за Office365 вижте тук

Повече за SkyDrive вижте тук