Ученици

Повечето ученици доволни след вчерашните изпити

„Не беше трудно, писах без напрежение“! Това обобщава основните настроения сред зрелостниците и учениците в седми клас след вчерашните изпитания по български език и литература. За първите беше матура, а за вторите – външно оценяване и вход за гимназия.

На тестовете се явиха над 65 000 души.

Върху темата „От здравия разум до поетическото безумие“ по романа „Под игото“ на Иван Вазов писаха 12-токласниците. Задачата бе да се напише есе или тема в рамките на 4 страници. Зрелостниците са категорични, че тази година нещата са далеч по-спокойни от миналата година, когато писаха по тема от стихотворение на Атанас Далчев.

Повечето от тях имаха съмнения по отношение на първите 40 въпроса, засягащи граматиката. Всички обаче бяха превъзбудени от предстоящите балове и темата за матурата, която предстои утре, сряда, ги вълнуваше в пъти по-малко.

„Най-много да съм сбъркала от бързане, иначе не беше сложно“, коментира пред „Труд“ седмокласничка, малко след като напусна изпитната стая.

По думите й, тя е харесала непознатия разказ – „Бабата, която хранеше кокошките“ на Деян Енев. Пред учениците той беше прочетен веднъж, след което те сами трябваше да се запознаят с него в рамките на 15 минути. После трябваше да го преразкажат.

Седмокласниците ще държат изпит и утре.

В късния следобед от просветното министерство обявиха, че изпитите са протекли без проблеми. На места е имало ученици, които не са се явили. Причините не са ясни. За дванайсетокласниците това не е проблем, тъй като те имат поправителна сесия през есента. Но за седми клас няма втори шанс и пропусналите възможността вчера, ще я получат отново догодина. От септември обаче те няма как да влязат в елитна гимназия.

Матурата за абитуриентите ще се оценява от проверители в София. Изпитните работи на седмокласниците ще се проверяват по региони.

Още по темата