Ученици Училища

Пловдив осигурява 300 000 лв. за модернизация на учебния процес

Община Пловдив осигурява 300 000 лева за проект „Модернизация на учебния процес“, което е подпрограма на „Общинска образователна програма за периода 2020 – 2022“.

Парите тази година ще бъдат разпределени за закупуване на съвременни технологични средства, оборудване на кабинети, придобиване на програмни продукти и лицензи, целящи използването на т. нар. облачни технологии и подпомагане осигуряването на дистанционното обучение в града, съобщават от пресцентъра на общинската администрация.

Съгласно утвърдените правила по програмата могат да кандидатстват всички общински училища и ЦПЛР-ОДК. Всяко едно учебно заведение трябва да защити целите на инвестицията и да осигури съфинансиране в размер на поне 20 на сто от исканата сума.

Заявления за кандидатстване се приемат онлайн всеки месец до 15 число, до изчерпването на финансовия ресурс, допълват от общината. Чрез подпрограмите си „Повишаване на дигиталните компетентности в сферата на образованието“ и „Модернизация на учебния процес“ община Пловдив инвестира средства в осъвременяване методите на преподаване, създаването на иновативни образователни практики, за да развие нови умения у учители и ученици и да бъде повишен интересът на децата към образователния процес, се казва още в съобщението.

Успешното реализиране на общинските програми помогна на всички 52 общински училища в града да имат активирани облачни платформи още миналата година, добави пред БТА заместник-кметът по образование Стефан Стоянов. По думите му годините на работа по дигитализирането на училищата е помогнало много при въвеждането на дистанционно обучение на много учители в Пловдив и е направил града лидер в страната по бързо организиране на учебен процес.

Според последните данни в общинските училища към момента има близо 30 000 активни профила на ученици и учители, като броят им всеки ден се увеличава, добави Стоянов.

Отделно 900 учители и администратори от града са преминали различни обучения от програмата „Училище в облака“, от които 170 са Google сертифицирани учители, коментира заместник-кметът.

Стефан Стоянов уточни, че пловдивските училища са на 100 процента обезпечени технически за дистанционно обучение с най-съвременните образователни платформи.

Източник: novini.bg