Ученици

Пловдив и Варна се разминаха с грипната ваканция

„На база на какво да обявя грипна ваканция? За да бъде обявена грипна ваканция, си има много ясна процедура. В момента ние сме в режим, в който водим кореспонденция с РЗИ, получаваме указания от тях, включително миналата седмица получихме указания за спиране на детските и женски консултации и свижданията в болниците”, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев призивите към него в социалните мрежи да обяви грипна ваканция. По думите на градоначалника когато в общината получат информация от РЗИ, че е достигнато критичното ниво на заболеваемост или има условия, които позволяват и задължават обявяването на грипна ваканция, това ще се случи.

Кметът на общината има право да пусне децата в грипна ваканция до 3 дни, след което правомощията да бъде удължена, са на министъра на образованието. „Но към настоящия момент ние нямаме такива данни от РЗИ и не може да предприемем действия, които са на база на мисли, чувства и призиви в социалните мрежи. Институциите не работят по този начин. Колкото и да са актуални коментарите в социалните мрежи и статиите в някои сайтове, то институциите работят по друг ред”, бе категоричен Тотев в понеделник. Ден по-рано в социалните мрежи гръмна уж извадка от сайта на община Пловдив, че е обявена грипна ваканция. После обаче стана ясно, че взетата от общинския сайт „новина” е от миналогодишната кметска заповед и е фалшива.

137 на 10 000 е заболеваемостта от остри респираторни заболявания и ентеровируси в понеделник в Пловдив при средна за страната 176 на 10 000, съобщиха от РЗИ – Пловдив. Нивото на заболели е високо, но все още не е основание за обявяване на грипна епидемия и съответно – ваканция за учениците. Все още няма резултати от изпратените в столицата за изследване съмнителни проби за грип. Ваканция не се очертава и защото няма висок процент на отсъстващи ученици от класните стаи. Мерките на РЗИ за спиране на женските и детски консултации, както и свижданията по болниците, остават в сила.  

Варна също се размина с грипната ваканция. Въпреки тревожната статистика, че расте като цяло броят на болните във Варна и най-вече във възрастовата граница от 0 до 14 години, се оказа, че броят на болните ученици в морския град и областта е намалял спрямо краят на миналата седмица. Това съобщи за Varna24.bg началникът на Регионалният инспекторат по образование в града Венцеслава Генова.

88,47% от учениците са били в класните стаи днес. От общо 46 525 ученици на територията на Варна и областта в първия ден на новата седмица са отсъствали 4374 деца. Във Варна няма подадени данни от директор на училище за завишен процент на болни ученици.

Информация за по-висока заболеваемост сред децата е подадена от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Тръстиково и ОУ „Д-р Петър Берон“ в с. Царевци – Община Аврен, СУ „В.Левски“ и Професионалната гимназия по селско стопанство в Дилни чифлик, ОУ „М.Палаузов“ в с. Лопушна – Община Дългопол, ОУ „Христо Ботев“ в с. Житница – Община Провадия.

Обстановката е спокойна, няма неотоплени класни стаи нито подадени сигнали за аварирали отоплителни системи. Няма повод и предпоставки да се говори за грипна ваканция, допълни Генова.  

Източник: monitor.bg/ varna24.bg