Учители

Пловдив бе домакин на поредната информационна среща на МОН

Поредната работна среща от информационно-разяснителната кампания на МОН бе открита от кмета на Пловдив Иван Тотев в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия “Арх. Камен Петков”.

Иван Тотев приветства всички с “Добре дошли в Пловдив” и увери присъстващите, че като кмет на втората по големина в България община следи дебатите и това, което се случва със законодателството в различните сфери, включително и това, което се случва в сферата на образованието.

Философията на живота е такава, че човек се учи от момента, в който се роди, докато е жив. Той заяви: “Въпреки, че има трудности, въпреки, че има дебати, и въпреки, че винаги има съпротива, ние не трябва да се отказваме когато има нещо ново и искаме да направим реформи”.

Пловдив е град със засилено индустриално производство и връзката между кадрите и пазара на труда е особено важна, затова и неслучайно Община Пловдив е предложила един от първите професионални колежи да бъде в Пловдив, каза г-н Тотев и добави, че с огромно нетърпение се очакват новите промени в професионалното образование.

Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева представи първите три държавни образователни стандарта. Тя изтъкна и новата роля на учителя. “Защото носителят на качеството са не само подзаконовите нормативни актове. Носителите  на качеството са учителите”.

Кастрева коментира значението на местната власт за задържането на децата в училище и в детските градини  и се спря и на ролята на обществените съвети: “Те вече имат своето място в училище. Надявам се че те ще бъдат равнопоставени партньори. Именно общественият съвет трябва да помогне на директора на училището при взимането на важни стратегически решения”.

В работната среща участваха началникът на отдел “Образование” в Община Пловдив, г-жа Донка Щилянова, началникът на РИО – Пловдив, г-жа Иванка Киркова, директори на дирекции в МОН, началниците и експерти от РИО – Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, директори на училища и детски градини от петте области.