Учители

Пловдивско школо пенсионира 40 учители за 4 г.

Девет свободни позиции за учители обяви директорът на СУ „Паисий Хилендарски” в Пловдив Илия Къртев и телефонът му веднага загря, макар да е отпускар.

Един през друг звънят да го питат за местата за учители по английски, математика, немски, информационни технологии, български език и литература, история, изобразително изкуство, начална училищна педагогика и НУП с информационни технологии.

Миналата година Къртев имал отново десетина места, за които се явили 150 човека. В големия град няма проблем да се намерят хора, недостигът е в селата и отдалечените райони, коментира директорът. Наместват се и лобита – от познати до кметове звънят да кажат добра дума и да препоръчат някого на школския директор. Подборът обаче ще се направи от комисия по правилата, категоричен е той.

До освобождаването на толкова много места в екипа на Къртев се стигнало след пенсиониране на четирима преподаватели. Математичката, от която директорът е много доволен, пък се омъжва. Съпругът е полицай в Сливен и не може да се премести под тепетата, затова се налага тя да се върне в родния си град. Къртев предложил да пусне година неплатен отпуск, за да запази мястото – кой знае как ще се завъртят нещата след 12 месеца. Булката обаче не искала и да чуе за вероятност семейният живот да не потръгне и да се върне под тепетата. Други две нейни колеги са бременни и скоро Къртев ще търси заместнички и на тях.

Откакто съм директор, за 4 г. се пенсионираха 40 преподаватели само в нашето училище, описва той. Поел школото с едни от най-опитните преподаватели в града с най-дълъг стаж. Коефициентът за прослужено време, който даваме към заплатите, тук беше 1,2, а в целия Пловдив е не повече от 1%, казва Къртев. Това толкова тежеше на делегирания бюджет, че едва издържахме, описва трудностите той. В един момент започнала вълна от пенсиониране и зейнали много свободни места, които трябва да се попълват всяко лято.

Идват кандидати с различен ценз и опит, казва директорът. При първото отсяване по документи комисията винаги подбира за допускане до интервю различен профил – и бакалаври, и магистри, и преподаватели с повече стаж, и по-млади. От около 30 човека се отсяват по 4-5 за място. На интервюто вече се вижда кой може да отговори на очакванията, казва Къртев. И обяснява, че в последните години с влизането в сила на новия закон изискванията доста се промениха. От педагозите се иска да отбират и от новата нормативна база, и от приобщаващото образование – да имат капацитет да работят с деца със специални образователни потребности и с хлапета от малцинствата. На 3 септември по обяд в СУ „Паисий Хилендарски” започват събеседванията с кандидатите за свободните места, а ако се наложи, подборът може да продължи и на следващия ден.

Източник: marica.bg