Ученици

Пловдивски ученици с медали от олимпиада по математика в Пекин

Поредно световно признание за наши млади математици.

Ученици от пловдивското училище „Патриарх Евтимий“ се върнаха със сребърни и бронзови медали от олимпиада по математика в Пекин. Те се състезаваха с над 500 участника от 16 държави.

Адриан Мишев: Цялото състезание беше трудно. Аз лично бях с очакванията, че няма да взема медал, обаче ето какво – сребърен.

Ивайло Къртев: Положих доста усилия, а все пак трудът се възнаграждава винаги.Адриан и Ивайло заедно с още 10 ученици печелят три сребърни, два бронзови медала и сертификати за майсторство. Олимпиадата се провежда за 9-та поредна година в Пекин, а пловдивските ученици участват за втори път.

Валентина Георгиева – преподавател по математика – СУ „Патриарх Евтимий“: Те видяха каква месомелачка е буквално състезанието, защото да решиш 8 задачи за 10 минути и всичко това на английски въобще не е лесно за децата.

Във вторият кръг на състезанието, наречен „математическа щафета“ учениците участват в два отбора. В рамките на 40 минути те решават безпроблемно 20 задачи.

Ивайло Къртев: Доста трудни. Но все пак се подготвяхме и много труд вложихме и успяхме да спечелим.За надпреварата три месеца ги подготвя преподавателят по математика Валентина Георгиева.

Валентина Георгиева – преподавател по математика – СУ „Патриарх Евтимий“: Без подготовка нищо не става. Без труд нищо не става. Това са може би едни от най-добрите деца в класовете.За младите математици сега предстои подготовка за следващото състезание, което ще се проведе догодина в Япония, а те си пожелават да спечелят още много медали.

Източник: news.bnt.bg