Ученици

Пловдивски ученик с престижна награда от Харвардския университет

Ученик от Математическата гимназия в Пловдив спечели престижна награда на Харвардския университет. Десетокласникът Димитър Чакъров и още шестима ученици от няколко града в страната са сред избраните свои връстници от около 2000 училища от целия свят. Българските ученици са били препоръчани на Харвардския университет след вътрешен конкурс на местно ниво. Те са определени от клубове, в които членуват бивши възпитаници на престижното учебно заведение. Интелектуалните възможности на Димитър „блеснали“ след интервю по скайп.

Моето интервю беше като типичното университетско интервю, тоест първо ни питат какви хора сме ние, с какво се занимаваме. После преминават към по-научни области. Също и какво освен науката, с какво друго се занимаваме и какви са нашите хобита и какви сме ние като хора, Димитър Чакъров, ученик в ОМГ „Академик Кирил Попов“, цитиран от БНТ.

Димитър изучава усилено математика и английски език. Занимава се и с програмиране. Получава от Харвард сертификат и книга.

Самата награда не е билет за някакъв университет, а е свързан с това, че те се опитват се да окуражат хора да кандидатстват в по-висшите американски институции за образование като Харвард, казва Чакъров.

Димитър е печелил множество награди на национални състезания по математика. След като завърши средното си образование, иска да учи в чужбина. Мечтата му е да докаже задачи и теореми, решенията на които досега никой не е открил.

Източник: novini.bg