Ученици

Пловдивски студенти оглавиха световна класация за етно музика

Студентска фолклорна формация от Пловдив оглави световна класация за етно музика. Група „Жарава“ към Пловдивския университет е създадена наскоро, но вече има огромна популярност.

„Калино,Калинче“ е песента с най-много гледания в канадската музикална класация Ethnocloud за месец юни. В нея участват 90 000 изпълнители от 150 държави, разказва ръководителят на „Жарава“ Владимир Величков. Освен преподавател в пловдивския университет той е и музикант в оркестър „Канарите“.

„Формацията е създадена преди година и половина и вече разполага с репертоар от около 14 песни. В състава има четири певици,които изучават различна музика – от народна до джаз, но казват че перфектно си паснали“, обяснява той.

Това не е първият успех за младите таланти. През септември миналата година те оглавиха международната класация с песента „Миш-маш“.

Песен на формация „Жарава“ влиза и в учебник по музика. Така се нареждат до големите музиканти като Иво Папазов и Горан Брегович. Поканите за участия към групата са многобройни. Сега предстои участие на музикален фестивал в Санкт Петербург.

Източник: standartnews.com