Пловдивски студенти оглавиха световна класация за етно музика

Пловдивски студенти оглавиха световна класация за етно музика

Студентска фолклорна формация от Пловдив оглави световна класация за етно музика. Група “Жарава” към Пловдивския университет е създадена наскоро, но вече има огромна популярност.

“Калино,Калинче” е песента с най-много гледания в канадската музикална класация Ethnocloud за месец юни. В нея участват 90 000 изпълнители от 150 държави, разказва ръководителят на “Жарава” Владимир Величков. Освен преподавател в пловдивския университет той е и музикант в оркестър “Канарите”.

„Формацията е създадена преди година и половина и вече разполага с репертоар от около 14 песни. В състава има четири певици,които изучават различна музика – от народна до джаз, но казват че перфектно си паснали”, обяснява той.

Това не е първият успех за младите таланти. През септември миналата година те оглавиха международната класация с песента “Миш-маш”.

Песен на формация “Жарава” влиза и в учебник по музика. Така се нареждат до големите музиканти като Иво Папазов и Горан Брегович. Поканите за участия към групата са многобройни. Сега предстои участие на музикален фестивал в Санкт Петербург.

Източник: standartnews.com

Коментари във Facebook