Ученици

Пловдивски второкласници чистят стреса с йога

Второкласници от Пловдив се концентрират и релаксират с йога техники, адаптирани от учителката им Таня Делякова от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, пише в-к „Марица“.

„Да се отпуснем за няколко минути – вдишайте дълбоко, отпуснете се и бъдете готови да следвате гласа ми. Представете си, че сме на разходка в есенния парк“, обръща се преподавателката към второкласниците и децата бавно затварят очи и се отпускат.

За това няма специални часове, а се намира време в текущите.

Разработената методика, която тя успешно прилага във всички учебни часове носи на Делякова първа награда на национална конференция за успешни практики.

„Необходимостта да въведа алтернативни методи дойде от факта, че класът ми от последния випуск бе много труден – предимно от буйни момчета. Липсваше мотивация за учене и традиционните методи не помагаха. Тогава въведох загряване на ставите в началото на  часовете, отпускане на тялото. Когато се изискваше групова активност, „оцветявахме“ мандали (колела) с бонбони, които после заедно изяждахме. Целта ми беше да се успокоят, да развият мотивацията за учене и творческите си способности”, разкрива тайната на успешната методика преподавателката.

Децата приемат с радост иновацията и се включва с ентусиазъм в различните игри.

Успокояваща техника е рисуването на знака за безкрайност с различен по цвят молив на фона на барокова музика със затворени очи. Получилата се картина била огромна изненада за децата.

„Учителят трябва да е креативен, защото различното винаги привлича децата. По време на урок правя внезапни паузи и така, привидно, те се откъсват от урока, но това води до увеличаване на вниманието“, обяснява Делякова, цитирана от изданието.

Когато предстои важно упражнение или се усети превъзбуждане в стаята, децата ляган на чиновете и със затворени очи си представят слънце, дъжд, море, пътешествие.

Важно правило е всеки да влиза усмихнат в класната стая. Особено интересно е „наказанието“ за непослушните в час – прегръдка и аплодисменти.