Ученици Училища

Пловдивска гимназия набира ученици в Ютуб

Пловдивско училище заряза старите методи за привличане на кандидати, направи си клип, завъртя го в Ютуб и разчита с него да се рекламира и в социалните мрежи.

Младежите вече са там и това е мястото, където можем да им грабнем вниманието, казва директорът на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Христо Ботев” Константин Костадинов. Екипът му не за първи път прибягва към нестандартни методи -преди емисари на школото кръстосваха околните села, разясняваха какви професии могат да изучат момчетата и какво да работят после, като обещаваха безплатни карти за пътуване с междуградския рейс до Пловдив. Школото има трайна политика да покрива тези разходи на семейства със затруднения, за които пътуването е спирачка.

Дойдоха още по-модерни времена, отчита днес Костадинов, и опитва да стигне до младежите през нета. Клипът с продължителност 2 минути и половина е изработен по време на Седмицата на професионалните умения миналия месец в рамките на съвместно начинание с неправителствена организация и Община Пловдив. В него бе заложено ученици от горните класове да изработват детайли от дърво в открит урок пред деца от 5.-6. клас, за да ги запалят по професията. Пратеници на фондация „Еду компас“ заснеха кадри в училището, с които после е направен клипът. В него ученици от специалностите „Интериорен дизайн“, „Полиграфия“ и „Мебелно производство“ описват от първо лице какво е да учиш в ПГВАД „Христо Ботев“.

„Учиш се на занаят и труд, как да си изкарваш парите“, обяснява едно от момчетата. „Най-големият плюс на това училище са учителите.

Обясняват така, че да разбереш. Не да напишат скучен план и сетне се оправяй“, хвали ги друг тийнейджър. Момичета добавят, че „горните класове са големи симпатяги“, а учителите им помагат да се развият като личности, „подкрепят те да изразяваш себе си, не да носиш някаква маска“. Чуват се добри думи и за директора, когото младежите чувстват като приятел. Цялата атмосфера в школото според тях не вдъхва страх и притеснение, а предполага към общуване, споделяне, помощ. На този фон се сменят кадри с класните стаи, фасадата, проекти на ученици, отличия на школото, извития профил на гръб за цигулка в работилниците и забележителните дърворезби в школото.

Училището вече планира и приема си догодина, като смята да предложи дуална форма на обучение в специалностите „Мебелно производство“, „Полиграфия“, „Производство на тапицирани изделия и матраци“ в партньорство с фирма „ТЕД“. Има заявка от бизнеса и за половин паралелка по „Реставрация на стилни мебели и дограма“, която евентуално да се комбинира с още една половинка по специалност „Производство на строителни изделия от дървесина“. Втората е подсказана от Строителната камара, за да се подготвят кадри, които могат да майсторят дървени къщи, беседки, вити стълби.

В момента освен стандартните паралелки ПГВАД „Христо Ботев“ подготвя по дуалната форма ученици в една паралелка по мебелно производство. Има и още една дуална от типа 2 в 1, в която половината ученици учат реставрация, а другите – полиграфия. Този принцип се наложи в последните години, за да не се закриват специалности заради малко кандидати.

И други училища с дуално обучение търсят пряк път към потенциалните си възпитаници. Автото го рекламира с рекламни табелки в градския транспорт, Механото – чрез партньорите от бизнеса и дори техните деца и семейства.

Източник: marica.bg