Мнения

Плевнелиев: Образованието може да се промени с помощ от чужди експерти

Новите модели на обучение трябва да гарантират по-бързо и по-ефективно постигане на приетите в глобален мащаб образователни цели. Промяната на модела на обучение трябва да отчита миграцията и демографските проблеми, както и неравномерното регионално развитие и новите технологии. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Благоевград, където даде начало на глобалната конференция “Teach for all“ под надслов „Да преоткрием образованието“.

България e първият европейски домакин на глобалния форум, в който участват повече от 400 делегати от 65 държави със споделена визия за разширяване на образователните възможности в своите страни.

Държавният глава подчерта, че участието на България в международната мрежа за равен достъп до образование „Teach for all“ дава на страната ни възможност да извършва образователната си реформа в партньорство със световни експерти, посветени на мисията да се гарантира достъп до образование и с огромен опит в прилагането на работещи решения, увличащи учителите, децата и техните родители.

„Днешната среща има амбицията и потенциала да обсъди визия и стратегия за образованието в над 65 страни“, посочи още президентът. 

Източник: novini.bg