Институции Ученици

Планинските водачи влизат в защитените паралелки?

Единствената в страната паралелка за планински водачи в училище „Васил Левски“ в троянското село Черни Осъм престои да бъде добавена в списъка със защитените от държавата специалности от професии.

Предложението ще бъде внесено от образователния министър Красимир Вълчев за утвърждаване от Министерски съвет, предаде БТА.

Това дава е възможност да се запази паралелката, въпреки недостига на ученици. Минимумът ученици може да бъде 9, а държавата да дофинансира 85% от стандарта за ученика за останалите 9, поясни зам.-кметът на Троян Розалина Русенова.

„Община Троян последователно във времето е полагала усилия да задържа всички училища на територията на селата, в това число и училището в Черни Осъм. Не случайно там е реализиран европейски проект за цялостно обновяване на инфраструктурата, а в рамките на последните три години Общината е вложила 100 хиляди лева за подкрепа на учебно-възпитателния процес. Ние ще положим всички усилия училището да продължи да съществува. Надявам се, че ще има достатъчно ученици, които да формират паралелка“, коментира кметът на Троян Донка Михайлова.

На последното заседание на Министерски съвет за 2018 г. в списъка със защитените специалности от професии за учебната 2019/2020 година бяха добавени още 14 специалности към вече 29-е утвърдени. Списъкът на специалностите от професии, по които в бъдеще се очаква да има недостиг от специалисти на пазара на труда, пък нарасна с още 3 и за следващата учебна година те вече са 57.

Източник: monitor.bg