Мнения

Пламен Орешарски: Образованието трябва да е близо до практиката

„Образованието трябва да се приближи максимално близо до практиката, особено в горните класове“, категоричен бе на среща с представители на парламентарно непредставени политически партии вероятният нов министър председател на България Пламен Орешарски.

Той посочи за пример системата на професионалното образование в Германия, което е базирано на дуалната система – два дни в седмицата изучаване на теория, а в останалото време се провежда практика в определена компания.

Това обаче предполага цялостна пренастройка на учебно-методичния процес като началото трябва да се положи още в детската градина, отбеляза Орешарски.

Методите на преподаване пък трябва да се променят така, че директно от ученическата скамейка да могат да излизат готови кадри.

Орешарски обясни още, че държавата следва да създаде и достатъчно добри условия за обучение през целия живот, като се развият модерните форми на образование като дигиталните курсове например.

Той подчерта още, че ще изисква от кадрите в образователната система, включително от ресорния министър, много по-активно да се обърнат към потребностите на учениците и студентите.