Училища

Пламен Константинов: Трябва да обърнем повече внимание на спорта в училище

Селекционерът на мъжкия национален отбор на България Пламен Константинов даде интервю за ТВ PRESS, в което говори за спорта при най-малките и за значението на училището при развитието на младите спортисти.

„Според мен е кауза пердута, ако се обръща внимание само на елитен спорт. Моето мнение е, че системата не работи, най-вече като се започне от училището. Именно там трябва да се сложат основите.

„Оглеждайки се само в елитния спорт, то това е върхът на пирамидата, но ако очакваме, че само с изявите на някои индивидуални или колективни спортове и добрите им резултати ще накараме младите да влезнат в залите, то сме в голяма заблуда. Може да бъде мотивация за тези, които са започнали да се занимават със спорт – че могат да достигнат резултатите на звездите“.

Основноте нещо според мен е, че трябва да се обърне внимание на училищния спорт и на базата там. Занимавал съм се малко и с политическата страна на въпроса, защото всичко е политика и оттам може да тръгнат промените. Трябва да се обърне внимание на спортната база в училищата – спортните площадки, салони, съблекални, душове…

И да се извади спорта от учебната програма, в смисъл, че първа смяна учат сутрин, а следобед имат спорт и обратното. И така вече самите учители ще имат възможността да набележат талантливите деца, защото в училище имаш възможността да изпробваш едно дете в различни дисциплини. И да се прецени къде е неговия талант.

Това, че детето е високо, не означава, че става за волейбол. Може да е силно в баскетбол и оттам да бъде насочено по клубовете. Но всичко това започва от училище. И ако не обърнем внимание на това нещо, на 100 % всички спортове бавно ще загиват“, коментира Пламен.

Източник: viasport.bg