Институции

Пишат за „български злодейства“ в сръбска обява за ученически литературен конкурс

Скандални твърдения съдържа сръбска обява за литературен и артистичен конкурс. Това съобщиха от пресслужбата на българските евродепутати от ГЕРБ/ ЕНП. Техническото училище “Никола Тесла” и църковната община в сръбския град Сурдулица обявяват конкурс “Отечеството и свободата – минало, сегашно и бъдеще” сред учениците в основните и средни училища в Република Сърбия, Република Сръбска и диаспората за отбелязване на една година от обявяването на Светите Сурдулишки мъченици.

В обявата се уточнява, че “Сурдулишките мъченици са страдали от българските злодейства през Първата световна война на територията на югоизточна Сърбия, Вардарска Сърбия и Косово”. Поканата за участие в конкурса изглежда е изпратена до различни сръбски училища. Освен че споменава никога несъществувалото наименование Вардарска Сърбия, обявата се отнася за манипулативно поднесени исторически събития от Първата световна война.

Евродепутатът Андрей Ковачев протестира срещу използвания език на омразата срещу България: „Основната идея на Европейския съюз е да преодолеем това, което ни е разделяло, дискриминацията, говора на омразата – това, което успяха страните в Западна Европа. За огромно съжаление в нашата съседка Република Сърбия все още явно инерцията от миналото не е забравена. Това, което в момента се прави в Сурдулица е изключително лош опит от миналото  – да се обявяват конкурси в училищата за това колко са били лоши “българските злодеи” и какво били направили.

Аз категорично протестирам срещу опита отново да бъде използван такъв говор на омразата срещу България, срещу българите, да се манипулира историята. Това не е европейско поведение. Тези остатъци от миналото трябва да бъдат преодолени по пътя на европейската интеграция. Недопустимо е православната църква на Сърбия да участва в такива актове заедно с училищата. Поводът е т.нар. конкурс, който е обявен от училището в Сурдулица заедно с църковната общност за това как малките деца трябва да пишат за “българските злодеяния” и за т.нар. обявени от тях Сурдулишки мъченици от Първата световна война.

Да не говорим, че в този конкурс се говори и за някаква област, наречена “Вардарска Сърбия”, явно се има предвид Македония. Това не е само някаква носталгия по миналото, но е недопустимо изопачаване на историята. Достатъчно Македония беше жестоко подложена на сръбска окупация за десетилетия – както по времето на кралска Югославия, така и по времето на комунистическа Югославия и това повече не може да бъде търпяно. Надявам се много тези неща да не се повтарят и ние желаем, аз желая наистина едно европейско бъдеще на Република Сърбия и на всички сръбски граждани, надявам се и те да имат силата да преодолеят това, което ни е разделяло в миналото“.

Източник: blitz.bg