Ученици

Пет медала и пето място за България на международна олимпиада по математика

От 3 до 14 юли в Клуж-Напока, Румъния, се проведе най-престижното състезание по математика за ученици – 59-тата Международна олимпиада по математика. В състезанието на 9-10 юли участваха 615 ученици от 109 страни, които решаваха по 3 задачи във всеки от двата дни.

Българският отбор традиционно се представи много добре, спечелвайки 5 медала: един златен, три сребърни, един бронзов, както и една почетна грамота. В отборното класиране България е на 21-о място, а в рамките на Европейския съюз – на 5-о.

Нашите ученици спечелиха следните отличия:

“ Борислав Антов, 11 кл., СМГ – 31 т., златен медал
“ Кирил Бангачев, 12 кл., СМГ – 25 т., сребърен медал
“ Константин Гаров, 12 кл., ППМГ Бургас, 29 т. сребърен медал
“ Иван-Александър Мавров, 11 кл., СМГ – 30 т., сребърен медал
“ Атанас Динев, 12 кл., ППМГ Бургас – 19 т., бронзов медал
“ Кристиян Василев, 11 кл., ПЧМГ -12 т., почетна грамота

Ръководители на отбора са проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), проф. дмн Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Иванов.

Учениците от СМГ подготвят Румяна Караджова и Петя Тодорова, а тези на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ Бургас са подговяни от Магдалена Янева и Динко Раднев, а учителят на Кристиян в ПЧМГ е Таня Стоева.

Заключителната подготовка на отбора се проведе в Пампорово (10-30 юни) от сътрудници на Института по математика и информатика на БАН, Факултета по математика и информатика на СУ и други институции и на съвместен лагер-сбор с отборите на Румъния и САЩ в Бущени, Румъния (1-6 юли), където лекциите бяха изнесени от ръководствата на трите отбора.

Церемонията по закриването на 59-ата МОМ бе в петък, 13 юли.

Международната олимпиада по математика (IMO) е създадена през 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ? до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин. От началото на олимпийското движение до 2017 г., страната ни е спечелила общо 277 медала: 53 златни, 115 сребърни и 109 бронзови.

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация „Америка за България“. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци.

Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки към 2017 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 821 медала – 149 златни, 275 сребърни и 397 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Източник: novini.bg