Ученици

Пет ваканции за учениците през следващата учебна година

Пет ваканции са предвидени за учениците през учебната 2013/14 г. става ясно от проекта на заповед на министерството на образованието за новия учебен график, пише всекидневникът „Монитор“.

Коледната ще е с два дни по-кратка, а есенната ваканция идва едва месец и половина след първия звънец, добавя изданието.

Три дни (заедно с уикенда) са предвидени от Деня на народните будители 1 ноември (петък).

Втората ваканция е по Коледа ­ от 24 декември до 5 януари, и ще е с два дни по-кратка от миналогодишната, която започна на 22 декември. Интересното е, че преди ваканцията си децата ще бъдат в клас само един ден от последната си учебна седмица, защото 23 декември се пада понеделник. Така покрай големите зимни празници учениците ще разпускат общо 14 дни, пресмятат от вестника.

После идват дните от 1 до 5 февруари, което е смяната на сроковете. Пролетната ваканция е насрочена от 29 март до 7 април.

И през следващата учебна година матурите за абитуриентите и седмокласниците ще се провеждат в един ден. Любопитното е, че се запазват и същите дати за съдбоносните изпити. На 21 май е изпитът след седми клас и матурата по български език и литература. Само с ден промеждутък ­ на 23 май, изпитният маратон продължава с теста след седми клас по математика и втората задължителна матура по избор.

снимка: Георги Димитров/нетинфо