Институции

Пет български ученици се състезават в световно състезание по ИТ

Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира за поредна година участието на българският национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезание по информационни технологии, в което се съревновават повече от 400 хил. ученици от над 130 държави.

На финалите, които ще се проведат от 7 до 11 август 2016 г. в град Орландо, САЩ, България е представена от петима ученици – Калоян, Георги, Кристиян, Дани и Поли.

Това е само една от инициативите на Сдружението в рамките на проект „Кариера в ИТ“, реализиран с финансовата подкрепа на Microsoft Bulgaria.Проектът „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“ е насочен към 20 хил. ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и които са от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма. На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.

Проектът „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“ е един от 27-те гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2015 г. и е част от световния ангажимент на Microsoft да се създадат възможности за 300 млн. младежи в 100 страни през следващите три години.

FEBA Alumni е сдружение на възпитаниците на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, основано през 2004 г. от 33 студенти, завършили факултета.

Стопанският факултет е водеща институция в страната за обучение и изследвания в областта на икономическите и управленските науки. В рейтинговата система за висшите училища в България за 2011 и до 2014 г. Стопанският факултет заема челните места в направленията „Администрация и управление“ и „Икономика“.

Източник: „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“