Институции

Петя Дубарова влиза в учебниците по литература?

Произведения на легендарната бургаска поетеса Петя Дубарова може да влязат в учебниците по български език и литература. В момента в страната текат обсъждания с учители от различните региони по темата, съобщава „Флагман“. От Министерството на образованието и науката (МОН) съобщиха, че всички преподаватели до момента са подкрепили включването на Петя Дубарова в учебните програми.

„До момента в МОН са постъпили предложения за включване на произведения на Емилиян Станев и Петя Дубарова в учебните програми за 11-и и 12-и клас”, коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в интервю за в. „Монитор”. Към онзи момент са били проведени срещи с учители от 16 региона, като по план до края на месеца е трябвало да се състоят още 4 обсъждания.

От МОН на този етап отказват да коментират подробности – откъде са дошли предложенията за новите автори, нито кои са произведенията. До момента обаче всички учители са подкрепили включването на Петя Дубарова в учебниците, разкриха пред „Флагман” от ведомството. Вероятността бургаската поетеса да бъде включена в учебните програми е сериозна. Повече яснота може би ще има този месец. Началникът на Регионалното управление на образованието в Бургас Виолета Илиева каза за „Флагман”, че не е чула за предложението за Петя Дубарова и то не е дошло от тях. „Не, не идва от нас, но така или иначе Петя Дубарова е включена в националния календар на извънкласните дейности и е едно от събитията, което е с много широк отзвук”, заяви още Илиева. 

По отношение на Емилиян Станев пък преди няколко месеца излезе протестна декларация от Общинския съвет във Велико Търново до министъра на образованието. Причината е, че има идея той да отпадне от учебните програми.

Бургазлийката Петя Дубарова от друга страна е с ореол на легендарна поетеса заради изключителния ѝ талант и смъртта ѝ на едва 17 години. Тя е съвременен автор. Родена е през 1962 г.

Източник: flagman.bg