Ученици

Петър Порумбачанов: Децата ни учат заради знанията, а не заради оценките

Най-скъпите програми за обучение от дома са за гимназията, защото там и учебниците са най-сложни и обемни. Всяка програма върви с ръководство за родителя, който води обучението.

Преподаването върви съобразно индивидуалните интереси и способности на детето, като то може да акцентира върху предмети, към които проявява естествена наклонност. Преди да закупи програмата, детето може да се яви на предварителен тест, за да се види на какво ниво е и кой учебник е най-подходящ за него. След като мине цялата програма, отново се явява на тест.

Всички тези тестове носят определен брой кредити, които се записват в портфолиото на детето и университетът ги взема под внимание при кандидатстване.

„Тези университети се интересуват преди всичко от това как детето се представя при събеседването с преподавателите, отколкото от това какво е записано в дипломата. Нашите деца не учат за оценки, а заради знанията, които получават“, коментира председателят на Асоциацията за домашно образование Петър Порумбачанов, цитиран от „Стандарт“.