Институции Мнения Учители

Петров: Приоритет „Образование“ се усеща в Бюджет 2020

„Много работа ни чака, но приоритетът „Образование“ се усеща в Бюджет 2020“, заяви пред БНР Юлиян Петров – председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Пари за увеличение на учителските заплати, в това число и на непедагогическите специалисти в системата, ще има, подчерта той и посочи конкретният размер на увеличението, който е 360 млн. лв.

„Най-ниската учителска заплата за работещите в средното образование ще бъде 1085 лв. Най-ниската директорска заплата ще бъде 1334 лв. Тук виждаме един коридор от около 30%, който според нас е абсолютно морален и смислен. Макар че директорите оттам нататък на база на брой ученици имат един порочен механизъм и те взимат диференцирано един коридор от много по-високи заплати. Самият принцип за нас е порочен и би трябвало да излезем от него по някакъв начин“, коментира Петров в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според него не така стои въпросът във висшето образование, където по думите му разликата между най-ниски заплати на определени позиции е от над 300%.

Синдикатът обаче има и много забележки.

Не сме започнали още да мислим за стратегия, която дава равен шанс на всеки български ученик, подчерта Юлиян Петров.

Според него не успяваме и с привличането на млади учители към училището: „Дори тези увеличения няма да стигнат, за да привлекат младите в училище. Техните очаквания са много по-големи, но и другите процеси, които работят срещу това, са няколко – бумащината, агресията, апатията, трудното комуникиране с родителите, липсата на партниране с институциите. Паралелно със заплатите, трябва да минимизираме и другите фактори, за да може да очакваме да има млади учители в училище“.

Източник: bnr.bg