Ученици

Петокласниците на два изпита в края на учебната година

В края на учебната година ще има изненадващо външно оценяване и за петокласниците. Новината притесни и учители, и ученици, съобщи Нова телевизия. Те ще имат само няколко дни да се подготвят за препитването, което ще е по География и икономика, а децата в София ще държат и втори изпит – по Човек и природа. 

През тази учебна година петокласниците учиха по нови учебни програми, но със старите учебници. Така на учителите им се налагаше да преподават уроците, използвайки притурки, допълнителни материали и дори интернет. Целта на предстоящото външно оценяване е да провери успяха ли все пак децата да усвоят материала и какви са пропуските им. Препитването по география ще е за цялата страна, но само в избрани на случаен принцип училища. Изпитът по Човек и природа обаче ще се проведе във всички столични училища.

Според родители изпитите в последните дни от учебната година стресират децата и могат да доведат до лоши резултати.

Нови учебници за първи и пети клас ще има от началото на следващата учебна година. Второкласниците и шестокласниците обаче ще учат по нови учебни програми, но със старите учебници – поне до края на септември.

Източник: nova.bg