Мнения

Пети Софийски фестивал на науката – 14-17 май

За пета поредна година под егидата на Министерството на образованието и науката от 14 до 17 май 2015 г.  ще се проведе Софийският фестивал на науката.  На три паралелни сцени в  театър „София“ и в пространството около театъра в парка Заимов в специално изградените шатри могат да се наблюдават експерименти, да се участва в образователни игри или срещи с учени.

Това е първият и единствен по рода си научен форум, на който за наука се говори на достъпен език. Събитието е част от културния календар на столицата и има за  цел да разкрие науката като разбираема и атрактивна. Млади учени и лауреати от националния конкурс „Млади таланти“, организиран от МОН, участват във Фестивала, както и изтъкнати международни учени.

В рамките на Фестивала са предвидени ученически посещения. Те са създадени специално за по-млада публика (за възрастови групи 6-10 г. и 10-15 г.). Тези едновременно забавни и образователни събития предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Всички училищни събития са безплатни, но е необходима предварителна резервация.

Първото издание на Фестивала,  организиран от Британския съвет в партньорство с МОН и Форум „Демокрит“, е през 2011 г.