Ученици

Петима таланти представят България на “European Creativity & Innovation Challenge“

Петима талантливи ученици ще представят България в европейското състезание по творческо мислене „European Creativity & Innovation Challenge“, стана ясно след приключването на провелия се вчера в София финал на националната инициатива „Иновационен лагер“.

Състезанието, организирано от Джуниър Ачийвмънт България, провокира 100 младежи да създадат визия и маркетингова стратегия на нов високотехнологичен продукт.

Отборът победител в състав Андреа Петрова от Видин, Ивона Велкова от Враца, Ваня Христова от Велико Търново, Мехмет Кючуков от Русе и Цветан Миньовски от Враца създаде концепция за нестандартно портативно устройство, наречено flex case.

Идейният проект за продукта на бъдещето представлява комбиниран лаптоп-чанта, направен от пластична материя и разполагащ с разтеглив екран. Основната цел на технологията е да улесни динамичния живот на модерния бизнес потребител. С идеята си учениците извоюваха правото да представят България на европейския кръг на състезанието на 21-23 май, 2012 г., в Брюксел, където ще премерят сили участници от 13 страни.

По време на награждаването на отборите, представили най-ефективни новаторски решения, бе връчено и едно специално отличие. Наградата на журито бе присъдена на отбор номер 5 за идеята им за внедряване на  иновации в oбластта на образованието.

100 ученици от 29 училища в страната взеха участие в еднодневната надпревара „Иновационен лагер“. Младежите трябваше да покажат екипни и творчески умения в решаване на казус, поставен от Intel. Разделени в 20 отбора, участниците имаха за задача да създадат проект за нов високотехнологичен продукт, който би могъл да промени бъдещето на хай-тек сектора. Деветнадесет професионални бизнес консултанти помагаха на младите новатори в изграждането на цялостен бизнес модел, маркетингова стратегия, ценова политика, анализ на конкуренцията и визуализация на новия продукт.

Специално петчленно жури имаше задачата да оцени всички 20 творчески решения. Журито, в състав г-жа Пенка Иванова, Директор на  Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието” в Министерство на образованието, г-жа Теодора Върбанова, Ръководител „Образователни програми“, Майкрософт България и бизнес мениджърите г-н Свилен Рангелов, г-н Александър Ангелов и г-н Тодор Тодоров, избра най-иновативната, ефективна и приложима технологична концепция с обществена полза.

Тазгодишното издание на инициативата „Иновационен лагер“ се провежда с помощта на Европейската комисия (ГД „Образование и култура), Майкрософт България и Intel, в партньорство с Министерството на образованието, младежта и културата.

„Intel е активно ангажиран с образованието на днешния ден, за да генерира иновациите на утрешния ден. Intel вярва, че студентите на всички нива и навсякъде заслужават да се превърнат в следващото поколение иноватори. Затова ние предприемаме и подкрепяме такива инициативи, за да промотираме иновативното мислене сред учениците, които ще станат иноваторите на утрешния ден“, коментира Адриан Чорояну, мениджър „Бизнес развитие“ Intel, България, Румъния, Хърватия и Албания.

„В Майкрософт България вярваме, че за да успеят младите хора трябва да развият правилните умения за работа в съвременния свят, да бъдат изобретателни, смели и предприемчиви, да усвояват бързо новите неща и да ги използват в ежедневието и работата си“, добави Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

За Джуниър Ачийвмънт България
Основана през 1997 г., Джуниър Ачийвмънт България (www.jabulgaria.org) е член на организацията Junior Achievement Worldwide (www.ja.org) и нейното регионално подразделение Junior Achievement – Young Enterprise Europe (www.ja-ye.org). Джуниър Ачийвмънт е водещата организация с най-дълга традиция в предлагането на съвременни програми и курсове по бизнес, икономика и развитие на предприемаческия дух чрез образователни и практически дейности по икономическа и финансова грамотност, бизнес умения, лидерство и стратегии за успех. Курсовете са насочени към млади хора от 6 до 25 годишна възраст. Мисията на Джуниър Ачийвмънт България е да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си. Подготвя ги да успяват на полето на глобалната икономика.