Мнения

Петгодишните в училище предизвикаха нови полемики

„Струва неестествено петгодишните да се обучават, заедно с 19-годишните в училище. Смятаме, че българската образователна система има традиции в детските градини, и да решаваме проблемите на един или два големи града, за сметка на цената на здравето и жизнеспособността на децата ни, е неестествено“.

Това заяви преди няколко дни председателят на комисията по образование и наука към НС Ваня Добрева, а думите й предизвикаха вълна от полемики.

Според казаното става ясно, че е възможно преосмисляне на подготовката на петгодишните деца в училищата, за сметка на детските градини, но не става въпрос за отмяната на въпросното предучилищно обучение.

Самият министър на образованието проф. Анелия Клисарова също на няколко пъти подчерта, че от Новия закон за предучилищно и училищно образование ще отпаднат текстовете за задължителна подготовка на четиригодишните, но не и на децата с година по-големи.

Вариантът с училищата бе приет и заради сериозните проблеми с местата в детските градини. Данните обаче колко родители предпочитат тази форма на обучение показват, че тя не е много популярна.

Според бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова, въпросът е политически.

„Дали попитаха родителите на тези няколко хиляди петгодишни деца, които ще отпаднат от образователната система за това дали са съгласни да си вземат децата обратно и да останат да си ги гледат вкъщи, без да ходят на работа“. задава въпросът Дамянова пред Агенция Фокус.

Според нея такъв ход ще доведе до затваряне на детски градини в по-малките населени места.

По думите на Ваня Добрева пък става дума за съвсем друго.

„Въпросът ни го поставят психолози, родители, учители – дали под един покрив могат да съжителстват петгодишни с деветнайсетгодишни. Не могат, отговарят учителите, това е недопустимо. Казват още, че в училищата няма база и обстановка за толкова малки деца“, обясни Добрева.

„Представяте си, това са звънци на 40 минути или на 35, това е глъчка и олелия през междучасията и тези деца трябва да спят там и да почиват, за мен това е абсурдно“, категорично против е Ирена Анастасова, директор на 125-то СОУ.

Учителите казват още, че в училищата не може да се осигури и хранене, подходящо за толкова малки деца, за което в детските градини стриктно следят. Колкото до задължителното обхващане – те са категорично против.