Училища

Персонализирано обучение с лаптопи за всички ученици в Австралия

Австралия въведе от началото на изминалата учебна година лаптопи за всеки ученик в основното образование и възможност за персонализирано обучение на базата на информационните технологии. Стотиците хиляди за лаптопи за всички ученици и учители, както и софтуера за тях са закупени от правителството.

 

Интернет връзката в класните стаи е безжична.

 

Проектът включва възможността учениците да имат достъп до учебния материал, не само от класната стая, но и от всякъде и по всяко време, така че напр. от вкъщи да могат да работят по задачи за домашна работа или по съвместен учебен проект.

 

Проектът се осъществява  в партньорство с Microsoft, като корпорацията предоставя ресурси, част от които с финансиране по програмата й „Партньори в познанието”.

 

Ресурсите, предоставяни от Microsoft са широк спектър от учебни материали, методически пособия – както за преподаване, така и за въвеждане на индивидуалното обучение чрез ИТ, софтуер и др.

 

Софтуерът включва операционни системи, мултимедия, математически софтуер, за съвместна работа онлайн, офис програми, социални платформи – за създаване на блогове, уики сайтове, споделяне на файлове и данни онлайн.

 

Освен стандартния и силно популярен  софтуер на Майкрософт, учениците използват и други програми на корпорацията:

  • Office OneNote – електронен бележник, в който може да бъде споделяна всякакъв вид информация лесно и на едно място;
  • Encarta Premium – ученическа интерактивна енциклопедия;
  • Expression – служи за създаване на уеб сайтове;
  • Photo Story;
  • Flight Simulator – симулатор на полети (за часовете по физика);
  • Office Communicator – най-съвременна платформа за комуникация онлайн – с внезапни съобщения, глас и видео;
  • Office Groove – средство за създаване на пространства съвместна работа и споделяне в тях на файлове и работа по проекти навсякъде и по всяко време;
  • И др.
 

Сайтът на проекта (www.microsoft.com.au/1to1) в Австралия е много богат на материали за персонализираното обучение чрез ИТ, които са под формата на PDF, видео, примери от отделни училища и др.