Училища

Пернишкия университет се обърна към съда

Европейският политехнически университет в Перник е в съдебна процедура заради отказите на Агенцията по акредитация да разкрие професионални направления във висшето учебно заведение, пише „Стандарт“.

Представители на академичната общност обвиниха професор Боян Биолчев – председател на Агенцията за акредитация, Мария Фъртунова – директор на Дирекция „Висше образование“ към Министерството на образованието и бившия министър Анелия Клисарова в задкулисие.

„Министрите на образованието са с много слаба функция. Те по някакъв начин винаги до този момент в системата на България са се опитвали да удовлетворяват лобистки интереси – в случая с Клисарова е същото. Министърът се интересува от лобистки интереси. Биолчев се опитва да угоди на министъра, защото иска да си запази позицията“, коментира зам.-ректорът на университета Антоанета Христова.

„Образованието е най-важното нещо в тази държава“, добавя тя.

„Там трябва да има реформи, там нещата са мръсно, гадно и дълбоко блато“, смятат представители на ВУЗ-а.

„Заради отказ от акредитация на програмните за учебната 2014 – 2015 година у нас, Европейският политехнически университет се е обърнал към голяма агенция по акредитация в Германия. В процедура е издаването на институционална и програмни акредитации, съобщи президентът на университета Тошко Кръстев.