Училища

Пернишкия университет остана без пет специалности

Пет специалности на Европейския политехнически университет в Перник официално са с отказана програмна акредитация, става ясно от сайта на Националната агенция за оценяване и акредитация, пише „Стандарт“.

Става дума за специалностите психология, информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, архитектура, строителство и геодезия и енергетика. Университетът има още две специалности, които засега не са минали процедурата по одобрение и за тях все още не е дадена оценка, казаха от НАОА.

Пернишкият ВУЗ не бива да приема студенти в горните специалности, а трябва да започне нова процедура, след като отстрани слабостите, които агенцията е открила. Те са свързани основно с липса на хабилитирани преподаватели и лоша материална база.

Университетът обаче засега не споменава за санкциите, а кампанията за новата академична година върви с пълна пара.

За специалност архитектура документи и портфолио се подават до 22 юли за първия кръг. Вторият кръг се състои от изпити по рисуване и е до 9 септември. За всички останали специалности сроковете за подаване на документи според сайта на ЕПУ са до 19 септември.

„Ако приемат студенти, във властта на просветното министерство е да ги санкционира“, казаха от НАОА.