Учители

Пенсионери и безработни заместват отсъстващи учители

Край на свободните часове за учениците. У нас вече работи банка за кадри, осигуряваща заместници на отсъстващи учители. В нея се включват както пенсионирани педагози, така и безработни с педагогическа правоспособност.

По професия тя е научен работник към БАН. След пенсионирането е  учител по английски и химия на повикване. „Обикновено като е един и същ учител е монотонно. Идва нов учител и е нещо ново. Например аз използвам други подходи за оценяване на уроците”, разказва Стефанка Захариева пред Nova.

Децата обаче признават, че често подхождат с резерви към нови учители.

Стефанка Захариева е част от банката за учители в столицата. Готова е да се отзове веднага щом титулярен учител отсъства. А това често е въпрос на часове и дори минути. „Понякога и секунди. Бие звънецът, учителят не се е явил, децата трябва да бъдат задържани. Трябва незабавно да бъде намерен заместник, незабавно! Няма друга опция”, обяснява Величка Стойчева – директор на 18 СУ „Уилям Гладстон”.

Само за последния месец директорът е използвал банката близо десет пъти. Понякога заместниците се ангажират само за ден, в други случаи – за цял месец или година. „Има учители, които отсъстват по различни причини – дали са командировка, дали са по повод тяхната квалификация, или дългосрочни и по-кратки болнични”, обяснява Стойчева.

В списъка с учители на повикване освен пенсионери и безработни попадат и бъдещи учители. „При нас има и такива колеги, които в момента са все още в последните курсове на своето обучение, но пък наистина могат да трупат опит и стаж”, обясни Ваня Кастрева – РУО –София.

В замяна на труда си учителите -заместници получават по 7,50 лева на час. Мотивацията обаче не е в парите, твърди Стефанка.

Източник: nova.bg