Учители

Педагози търсят деца по домовете им, за да ги запишат в училище

Мобилни екипи от педагози ще търсят деца в домовете им, за да ги записват да учат. Това са част от действията, които държавата предвижда, за да върне учениците в клас. В началото на юли правителството прие „механизъм за задържане на децата в училище“ заради стряскащата статистика, която показва, че всеки седми ученик в тийнейджърска възраст е напуснал класната стая.

Ако през 2013/ 2014 година отпадналите от 1 до 12 клас са били близо 18 хиляди, през 2016 г. те вече са над 21 хиляди. Най-много са напусналите в Пазарджик, Търговище, Сливен и Добрич – близо 10%. Причините са слаб успех, нисък социален статус и емиграция. На 1 септември мобилни екипи от експерти тръгват по домовете, за да записват децата в училище. Мярката е изцяло нова, но педагозите в Сливен имат опит.

Връзката с родителите е единственият начин да ги убедят, че децата им трябва да учат. Учителите в Сливен приветстват идеята за мобилни екипи и се надяват с времето нещата да станат по-лесни. В Сливен само за тази година са отпаднали над 200 ученици. „Около 80% децата в Сливен са билингви -българският не им е майчин език. Идват в първи клас и не говорят български. Когато семейството спира децата от училище – тогава децата отпадат. Друг сериозен проблем е ранните бракове”, коментира д-р Бисерка Михалева, началник РУО-Сливен.

Новият механизъм предвижда и по-строги санкции за родителите, които не изпращат децата в училище.

„Най-широката мярка е спирането на помощите. Тя и сега действа, но не достатъчно ефективно. За миналата година 1 млн лева не са раздадени и са спрени на семействата. Обмисля се възможността и за по-строги санкции, включително и наказателна отговорност”, категорична е Деница Сачева, зам.-министър на образованието.

Ще има и стимули – правителството ще подпомага мотивираните деца в натура – с дрехи, обувки, учебници и всичко необходимо за равен старт в образованието.

Източник: btvnovinite.bg