Мнения Учители

Педагози и представители на бизнеса обсъдиха бъдещето на професионалното образование

Педагози и представители на бизнеса обсъждаха в Попово бъдещето на професионалното образование.

Дискусията на тема „Вашата визия. Нашето бъдеще“ е била организирана от Професионалната гимназия по селско стопанство „Н. Пушкаров“ форум, а целта й е ориентиране на професионалното образование и обучение в гимназията към потребностите на пазара на труда и икономиката, съобщиха от областната управа в Търговище.

Във форума са участвали областният управител на Търговище Митко Стайков, началникът на РУО Елка Станчева, ръководството и педагогически специалисти от училището, представители на бизнеса в областта.

„Бизнесът изпитва трудности. Оказва се, че голяма част от учениците от професионалните паралелки, излизат с неразпознаваеми специалности и ефектът от обучението се губи. Нашите професионални гимназии трябва да предлагат паралелки, от които бизнесът изпитва нужда“, е казал Стайков, цитиран в прессъобщението.

От училището са представили визията на ПГСС „Н. Пушкаров“ за осигуряване на качествено и достъпно професионално образование, което да съчетава националните традиции с европейските.

Каква е тяхната визия и какви умения търсят у работниците са посочили представителите на бизнеса.

Те са се обединили около мнението, че учениците трябва да трупат повече опит чрез практика в реална работна среда, да се обучават в актуални за съвремието специалности и след завършване на образованието си да продължат да се реализират във фирмите, в които са трупали опит и стаж по време на обучението си.

Източник: novini.bg